2019-09-16 08:21:47• hírek • Bede Emőke

Új trend hódít Romániában: postán adják fel a dohányt

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

A Román Rendőrség által folytatott akciók nyomán több mint 1800 bűnügyi eljárást indítványoztak, valamint körülbelül 40 millió szál cigarettát és 28 ezer kilogramm tiszta dohányt foglaltak le – közölte nemrégiben a hatóság.

Az összegző szerint a gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztály mellett a közrendészeti, a közlekedésrendészeti és a szervezett bűnözés elleni osztály is részt vesz ezekben a megmozdulásokban, melyeknek köszönhetően az év első nyolc hónapjában 2016 bűncselekményt lepleztek le. Az elemzett időszakban 1844 bűnügyi eljárást indítottak, melyekben összesen 2374 személy ellen nyomoztak, a lefoglalt cigarettaszálak száma elérte a 40 045 600-at, az ömlesztett formájú dohányból pedig 28 215 kilónyi akadt horogra. A hatóság emellett azt is közölte, hogy az első nyolc hónapban összesen 2604 pénzbírságot szabtak ki, melyeknek összértéke meghaladja a 3 millió lejt, mely mintegy 700 ezerrel több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.


Ugyanakkor a rendőrség egy új trendre is felfigyelt, mely szerint az ömlesztett formájú dohányt postai úton juttatják el a vásárlónak. A 28 tonnányi ömlesztett pöfékelnivaló nagy részét e módszer segítségével szerették volna elküldeni a célállomásra. Hogy hány szál cigarettát lehetett volna ebből sodorni? Nos a hatóság becslése szerint 40 307 142-et. A rendőrség szerint mindezen akciók hozzájárultak ahhoz, hogy a teljes cigarettafogyasztásnak júliusban mindössze 13,7 százalékát adták a feketepiacról származó termékek.
 

Az ügyben megkerestük a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőséget is, akik elárulták, Szatmár megyében 2018 szeptembere és 2019 augusztusa között összesen 61 bűnügyi eljárást indítványoztak cigarettacsempészet miatt. A területi megoszlást illetően pedig megtudtuk, hogy a legtöbb bűncselekményre Szatmárnémetiben bukkantak. A jelenség felszámolása érdekében rendszeresen tartanak akciókat, hol egyedüli szervként, hol a csendőrséggel vagy a határrendészettel közösen, a kritikus pontokon pedig igyekeznek folyamatos rendőri jelenlétet biztosítani - közölte kérdésünkre Nagy Florentina rendőrbiztos.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: